Çocuğum Teknolojisi Bağımlısı mı?
*Psk.Kübra BERRAK, Çocuk ve Ergen Terapisti
Bir çok ebeveynin aklında dolanan bir soruya gelin birlikte açıklık getirelim..
Çocuğunuzun teknoloji kullanımı, onun gündelik yaşantısını bozacak seviyede mi? Arkadaşlarıyla geçirmesi gereken vakti teknoloji ile değişiyor mu? Teknolojiyi size mi tercih ediyor? Teknolojiye ulaşmasını engellediğinizde öfke sorunu ile mi karşılaşıyorsunuz? O halde işler pekte iyi gitmiyor diyebiliriz.
Teknoloji 21.yüzyılın hayatımıza getirdiği önemli unsurlardan biri, aynı zamanda baş etmekte oldukça zorlandığımız unsurlardan biri. Yetişkinlerin dahi baş etmekte zorlandığı bir problem haline geldi teknoloji. Peki neden? Neden teknoloji yetişkinler, çocuklar ve hatta bebekler için vazgeçilmez hale geliyor.
Bu sorunun cevabı.. Sınır problemi..
Sınırı olmayan şey sonsuz demektir. Çocuğun teknoloji ile bağını sınırsızlık üzerine kurmasına izin verecek olursak. Çocuk kısa süre içerisinde çevresindeki her şeyle ilişkisini kesecektir. Bir tarafta hiçbir çaba sarf etmeden ulaşabildiği bir dünya yani teknoloji varken; dışarıda, arkadaşlık, aile ilişkileri, oyun kurmak üzerine çaba göstermek anlamsız hale gelecektir.
Peki neler yapacağız?
*Çocuğumuz 3 yaşına gelene kadar, hayatının hiçbir alanında ekranla vakit geçirmesine izin
vermeyeceğiz.Çocuğumuzun teknololoji aletleri ve diğer unsurlar arasında ilişki kurmasını engelleyeceğiz.
*Örneğin; yemek yerken tablet vermek vb. Çocuğunuz ekran karşısındayken ne kadar yediğinin dahi farkında olmayacaktır. Miğde ne yediğini,ne kadar yediğini fark etmeyecek konuma geldiğinde ise kontrol becerisini kaybedecektir.
*Çocuğumuzla teknolojinin hayatında sınırlı olması gerektiğini ‘’somut ve kısa cümlelerle anlatacağız. Örneğin; Ahmet bizler ailen olarak seni korumakla görevliyiz. Sana vereceği zararları düşündüğümüzde ise her gün 1 saat oyun hakkın olduğuna karar verdik. Bu 1 saati ne zaman oynamak istersin? *Çocuğunuza kural koyarken ona da söz hakkı vermiş olursunuz
*Sınırlarımızı zorlayan çocuklar için, sevgi,oyun vb ihtiyaçlarını iyi gözlemleyecek ve doyuracağız.
*Onlar sınırlı şekilde teknoloji kullanırken, evdeki diğer bireylerinde sınırlı kullandığından emin olacağız
Peki bütün bunları yapmazsak çocuğumuzu neler bekler?
3 yaşından önce ekran bağımlılığı, gelişim geriliği,konuşmada gecikme ya da gerilik vb sorunları kendisi ile getirecektir.
3 yaşından sonraki bağımlılık ise; yeme bozuklukları,göz bozuklukları depresyon, sosyal ilişkilerde bozulma, akademik başarısızlık, öfke problemleri,dikkat ve öğrenme süreçlerinde bozulmaya sebep olacaktır.